Pienet terveysasemat tuovat hyvinvointia koko Kanta-Hämeeseen

Muutama vuosi tehdyn tutkimuksen mukaan sitten Kanta-Hämeessä oli Suomen maakunnista viidenneksi pienin sairastavuus. Terveydenhuolto on tästäkin päätellen maakunnassamme varsin hyvällä tasolla. Tulos korostaa ennaltaehkäisevän terveydenhoidon merkitystä.

Olen toiminut lähes 40 vuotta erikoissaaranhoidossa; suurimman osan tästä ajasta Kanta-Hämeen keskussairaalassa. 1980-luvulla työskentelin Lammin terveyskeskuksessa. Työkomemuksessani on korostunut vaikutelma siitä, että pienet terveyskeskukset, joissa on pitkäaikaiset työntekijät, toimivat hyvin. Toiminta muistuttaa omalääkäri- ja perhelääkäritoimintaa.

Hyvinvointialueella olisi tärkeää pystyä säilyttämään näitä hyvin toimivia yksiköitä. Erityisesti ikäihmisille on tärkeää, että lähipalvelut toimivat. Digitalisaatiota ja muita tekniikan tuomia apukeinona on syytä hyödyntää. Asiakkaiden reissaaminen isompiin keskuksiin lisää vain kustannuksia. Se, että terveydenhuolto, yhtä hyvin kuin koulutkin, säilyvät maakunnan pienemmissäkin keskuksissa on keskeinen asia. Pitäjien täytyy säilyä elinvoimaisina. Se on koko Kanta-Hämeen etu.

Alpo Hirvioja
Sisätautilääkäri
Kaupunginvaltuutettu
Sosiaali- ja terveyslautakunnan varapuheenjohtaja
Aluevaaliehdokas