Tehdään Hämeenlinnasta kokonsa mittainen hyvinvointikaupunki

Kunta- ja aluevaalit lähestyvät. Meidän on syytä tarkastella mistä lähtökohdista olemme vaaleihin valmistautumassa. Onko Hämeenlinna Kanta-Hämeen keskuksena myös hyvinvointi- ja elinvoimakeskus?

Kuntalehti julkaisi lokakuun lopussa WSP Finlandin kokoaman vuotuisen Alueiden tutkimuksen. Tutkimuksella mitataan kuntien elinvoimaisuutta. Siinä vertaillaan muun muassa työllisyyttä, tulotasoa, koulutusta, syntyvyyttä, väkiluvun kehitystä ja yrityskirjoa koskevia indikaattoreita sekä vihreää siirtymää koskevia, sellaisia kuin investointien määrä, sähköautojen osuus uusista autoista ja päästöjen vähenemä. Lopputuloksena on jokaisesta Suomen kunnasta laskettu elinvoimaindeksi.

Neljäntenä vuonna peräkkäin tutkimuksen elinvoimaisimmaksi kunnaksi nousi Pirkkala, muutaman kymmenen kilometrin päässä Hämeenlinnasta sijaitseva Pirkanmaan nopeimmin väkilukuaan kasvattava kaupunki. Siellä on asukkaita noin 21 000. Vuonna 2000 pirkkalalaisia oli vajaat 13 000 ja vuonna 2012 vähän yli 17 000. Tuoreimman elinvoimaindeksin lukema, jolla pidetään valtakunnan kärkipaikkaa oli 175.

Entäpä sitten Hämeenlinna? Täällä on asukkaita 68 000. Väkiluvulla mitaten Hämeenlinna on Suomen viidenneksitoista suurin kunta. Vuoden 2009 suurten kuntaliitosten jälkeen kaupungin väkiluku oli noin 66 000. Hämeenlinnan väkimäärä on kasvanut Pirkkalaan verrattuna hitaahkosti. Elinvoimaindeksi oli Hämeenlinnalla tänä vuonna 133. Sillä asetuttiin maan kaikista 293 kunnasta sijalle 62 yhdessä Kruunupyyn ja Vöyrin kanssa. Hämeenlinnan heikentyi neljä pykälää edellisvuotisesta. Kanta-Hämeen pääkaupunki ei ollut maakuntansa elinvoimaisin kunta. Edelle kiilasivat Riihimäki ja Hattula, jotka nekään eivät yltäneet 40 elinvoimaisimman joukkoon. Riihimäki tosin harppasi vuodessa sijalta 70 sijalle 43.

Seuraavien neljän vuoden aikana on asetettava tavoitteeksi Hämeenlinnan ja koko Kanta-Hämeen elinvoiman kasvattaminen. Siihen tarvitaan määrätietoista kehittämistyötä. Nykyisen hallituksen poukkoileva ja vaikeasti ennakoitava valtakunnanpolitiikka ei helpota alueiden ja kuntien kehittämistä. Joudumme silti todennäköisesti kestämään leikkauspolitiikkaa vielä ainakin kaksi vuotta. Siitä huolimatta meidän on asetettava selkeät tavoitteet kotikaupunkimme ja -maakuntamme elinvoiman ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi.

Tärkeää on saada kaupunkiimme ja alueen muihin kuntaan lisää asukkaita ja työllistäviä yrityksiä. Siksi meidän sosialidemokraattien on esitettävä tulevissa huhtikuun vaaleissa selkeä ohjelma kehitystyöksi, jossa palveluja ei ainoastaan pidetä yllä vaan niitä parannetaan ja tuodaan asukkaille helpommin tavoitettaviksi.

Puoli vuotta on lyhyt aika, mutta se riittää tarvittavien selvitysten ja toimenpide-esitysten tekemiseen. Varmin tapa varmistaa tuleva kehitys on vahvistaa sosialidemokraattien vaikutusta kunnalliseen ja alueelliseen päätöksentekoon.

Sulevi Pellinen

Hameenlinnan sosialidemokraattien vaaliviestintäryhmän jäsen