Marita Pekkarinen: Luovaa hulluutta tarvitaan

Blogi

Hämeen Sanomissa 7.8.2021 julkaistu Anu Halmeniemen kirjoitus sai minutkin miettimään kulttuurin asemaa Hämeenlinnassa.

Itselläni on taipumus tallentaa ja julkaista valokuvina toisten tekemään taidetta paikoista, jossa se on luvallista tai jopa toivottavaakin. Siten taide saa enemmän näkyvyyttä ja saa ihmiset kiinnostumaan sen katsomisesta ja mahdollisesti myös miettimään näyttelyyn, teatteriin, valoshow’n tai muuhun tapahtumaan menemistä. Erityisesti haluan tallentaa lasten ja nuorten tekemää taidetta, jotta se jäisi elämään edes kuvina.

Kävin torstaina katsomassa Raami Daamien näyttelytilassa Ulla Heinosen valokuvanäyttelyn ja totesin paikan päällä kuvien näyttävän paljon upeammilta kuin Facebookin kautta katsoessa.

Minun ja mahdollisesti monen muunkin mielestä terveyskeskuksemme tilat voisivat olla upea kulttuurikeskus, kunhan saamme Assi-sairaalan valmiiksi. Nykyisen terveyskeskuksen tiloista tulisi oiva lisä Verkatehtaalle.

Itse en enää edes harkitse Vanajaveden opiston kursseja, koska koulutuspaikka sijaitsee minun kannaltani väärässä paikassa. Verkatehdas oli sille oiva paikka. Ymmärrän koululaisten tarvitsevan väistötiloja, mutta voisivatko samat luokat olla iltaisin jonkun muun käytössä?

Meillä on tässä kaupungissa paljon hyvää, mutta paljon on vielä kehitettävää. Mikään ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, vaikka itsekin niin monesti toivon.

Me tarvitsemme luovia ihmisiä, jotta saamme tänne uutta. Me tarvitsemme myös virkamiehiä selvittämään, mitkä ideat on mahdollista toteuttaa ja miten ne toteutetaan. Luovaa hulluutta, heittäytymistä, innovatiivisuutta, kaikkea sitä tarvitaan.

Tulevat vuodet tulevat olemaan taloudellisesti tiukkoja, mutta silti leivän lisäksi tarvitaan myös sirkushuveja, jotta me jaksamme pakertaa arjen keskellä.

Kun katselin kuviani tämän ja viime vuoden osalta, huomasin, että niiden mukaan on nyt panostettu valoshow esityksiin. Tuossa alla siitä yksi esimerkki. Punainen Verkatehdas on kuvattu 8.9.2020 tapahtumasta nimeltä ”Tuetaan tapahtumajärjestäjää”.

(Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu Hämeen Sanomissa 11.8.2021)