Eurovaaleissa on kysymys myös oikeudesta hyvään asumiseen

Europarlamentin demariryhmä S&D on koonnut tärkeitä eurovaaliteemoja, joista monet ovat hyvin ajankohtaisia tämän hetken Suomessa. Tässä käsitellään asumiseen liittyviä ongelmia, joissa on jo ihmisoikeuksien vaarantumisen uhka.

S&D:n mukaan EU:ssa on edessä nopeasti paheneva  asuntokriisin. Pienituloisista keskituloisiin monet kamppailevat kohtuuhintaisten asuntojen puutteen, liiallisten asumiskustannusten, huonolaatuisten elinolojen sekä häätöriskin ja jopa kodittomuuden kanssa. Työssäkäyvät köyhät, vanhukset, yksinhuoltajat, nuoret sekä siirtolaiset ja pakolaiset kärsivät.

Asumisen kriisi johtuu kasvavasta sosioekonomisesta epätasa-arvosta, rakentamisen ja rakennusmaan laajamittaisesta kallistumisesta ja kestämättömistä asumisjärjestelmistä, jotka asettavat taloudellisen voiton ihmisoikeuksien edelle.

Puutteelliset asumisolosuhteet vaikuttavat kielteisesti ihmisten fyysiseen ja henkiseen terveyteen, elämänlaatuun ja ihmisarvoon sekä työhön ja peruspalveluihin.

Epäonnistumiset asuntomarkkinoiden vaarantavat Euroopan sosiaalisen oikeudenmukaisuuden, lisäävät asunnottomuutta ja köyhyyttä sekä heikentävät luottamusta demokratiaan.

Meidän on kehitettävä politiikkaa, jolla varmistetaan riittävä asuntotarjonta ja tasapainotetaan talouskehitystä ja yhteisöjemme hyvinvointia. Mikä on siis tavoitteemme? Edullinen ja kunnollinen asunto kaikille.

EU:n suunnitelmaan riittävän ja kohtuuhintaisen asumisen varmistamiseksi on sisällyttävä:

  • Euroopan asuntomarkkinoiden sääntely
  • Julkisten investointien edistäminen vihreisiin sosiaaliseen asuntoon
  • Kiinteistöjen hinnat
  • Taistelu asunnottomuutta vastaan
  • Kunnollisen kodin tarjoaminen lapsille

Suomessa SDP:n Eveliina Heinäluoma on todennut 23.5. hallituksen iskeneen taas uuden naulan kohtuuhintaisen asumisen arkkuun. Oikeistohallitus jatkaa asuntopolitiikan romutustalkoita, kun hallitus on päättänyt myydä A-Kruunun. 

A-Kruunu on perustettu rakentamaan kohtuuhintaisia asuntoja pk-seudulle ja myöhemmin muualle kaupunkeihin.

https://www.socialistsanddemocrats.eu/content/affordable-and-decent-housing-for-all