Mirja Piiroinen: Lähipalveluiden saatavuus ja saavutettavuus


Liikkuminen kaupungin eri alueilta kaupungin keskustaan ja alueelta toiseen vaatii useimmiten oman auton. Julkisen liikenteen tulisi kuitenkin palvella tätä liikkumista. Palveluiden saatavuus on monesti pitkienkin matkojen päässä. Ilman omaa kulkuneuvoa on tavoitettavuus vaikeaa.

Aikoinaan kuntaliitoksen jälkeen Tuuloksesta siirtyi palveluita muualle. Näin kävi muillakin silloin liitetyillä alueilla. Harmillista on, että sikainfluenssan seurauksena Tuuloksen terveysasema suljettiin muilta asiakkailta kuin sairastuneilta. Piti avata epidemian jälkeen. Yllättäen ilmestyikin lappu oveen, että on suljettu. Tällä sulkemisella aiheutettiin myös se, että neuvola siirtyi Lammille hammashoitolan ja lääkäripalveluiden lisäksi.

Lähipalveluiden tulisi olla lähellä ja saavutettavissa asuinpaikasta riippumatta. Koulu, päivähoito, kirjasto ja vanhusten palvelut ovat tärkeitä Tuuloksenkin alueella säilytettäviä lähipalveluita, kuten muillakin alueilla Hämeenlinnassa.

Julkisen liikenteen tulee toimia niin, että palveluiden saavutettavuus turvataan. Saatutettavuus on
myös esteettömyyttä. Tasa-arvoisuus ja oikeudenmukaisuus palveluiden tuottamisessa, myös
digitaalisissa palveluiden käyttömahdollisuuksissa ikään katsomatta. Kirjastolaitos voisi olla digipalveluissa yksi mahdollistaja.

Mirja Piiroinen
kuntavaaliehdokas
Hämeenlinna