SDP:n Johannes Koskinen: Oikeistohallituksen linja vie taantumaan

Orpon tulevaa hallitusta on jo mediassa kutsuttu Suomen lähihistorian oikeistolaisimmaksi. Vasta julkaistun ohjelman perusteella tämä vaikuttaa perustellulta. Linja on kova, mutta ennen kaikkea lyhytnäköinen.

— Heti aluksi huolettaa, leikkaako Orpon hallitus suhdannepoliittisesti huonosti ajoitetulla sopeutuksella Suomen suoraan taantumaan? Talouskasvu on uusimman valtiovarainministeriön katsauksen mukaan pysähtynyt. Rajut ja hätäiset leikkaukset voivat katkaista kasvun elpymisen, Koskinen sanoo.

Hallitus leikkaa arjen peruspalveluita kovalla kädellä. Vasta rakentumassa olevat hyvinvointialueet tulevat väistämättä olemaan kovien karsimispaineiden alla.

— Tämän tasoisia säästöjä ei millään voi toteuttaa vaarantamatta palveluita. Lupauksista huolimatta koulutuskaan ei ole säästymässä leikkauksilta.

Sosiaaliturvaan kohdistuu erityisen kovat leikkaukset, jotka työttömien lisäksi osuvat esimerkiksi pienituloisten lapsiperheiden asumistukiin varsinkin kasvukeskuksissa.

— Sopeutustoimet suunnataan epäreilusti kansalaisten tärkeimpiä peruspalveluita heikentämällä ja työttömiä kurittamalla. Töissä olevia taas kuritetaan työlainsäädännön huononnuksilla, kuten irtisanomissuojan heikentämisellä, toteaa Koskinen.

Verotusta ei ole käytetty edes pieneltä osalta vahvistamaan julkista taloutta. Tästä luonnollisestikin seuraa, että oikeistohallitus leikkaa entistä enemmän palveluista ja kaikkein heikommassa asemassa olevien tuista.

Suurituloisimpien ei sen sijaan tarvitse osallistua sopeutustalkoisiin vaan päinvastoin he saavat osakesäästötilin talletusrajan noston joululahjaksi. Muutos suosii vahvasti kaikkein varakkaimpia, koska todella harvalla suomalaisella on yli 50 000 euroa laittaa arvopapereihin.

— Sosiaalinen omatunto näyttää Säätytalolla jätetyn porvarissäädyn narikkaan!

Johannes Koskisen kommentit STT:lle.